Food & Fun, lekkere en leuke dingen

Vega


Gerookte Tofu:

Een lekker alternatief voor spekjes. Deze tofu geeft pit aan b.v. roerbak

gerechten. Bij het gerecht hiernaast; de Stoof van Paddenstoelen zou je deze tofu ook kunnen toevoegen.

Wil je weten hoe deze tofu uit de test komt; kijk dan eens op de website van www.dehippevegetarier.nl


Recepten


 

 

 

 

 

 

Stoof van Paddenstoelen: 

Dit is voor een grote pan voor ongeveer 6 - 8 personen. 

300 g gemixte wilde paddenstoelen

400 g kastanje champignons

40 g gedroogde bospaddenstoelen

2-3 eetl bloem, 2-3 eetl boter

1 sjalot fijngehakt, 1 rode ui fijn gesneden, 1 grote teen knoflook, paar takjes tijm, peper, 1 paddenstoelen bouillon blokje van Star.

Eventueel wat reepjes krokant gebakken gerookte tofu.

De gedroogde paddenstoelen net onder lauw water zetten. Van het hele bouillon blokje een halve liter bouillon maken.

In een koekenpan een sjalot fruiten met olie of boter en de paddenstoelen, desnoods in  gedeeltes roerbakken. In een diepe brede pan 2 eetl boter smelten, rode ui en fijngehakte knoflook erbij en roerbakken tot de ui zacht is (niet bruin). Bloem er door heen roeren. Het water van de gedroogde paddenstoelen en de bouillon beetje bij beetje met een garde tot een saus roeren. De gedroogde, zachtjes uitgeknepen, paddenstoelen en de geroerbakte paddenstoelen er door heen roeren. Op smaak maken met peper en tijm. Eventueel soja room, peterselie toevoegen. De gebakken reepjes tofu vlak voor serveren er door heen roeren.


Kookboeken


Nigel Slater

Greenfeast

Heerlijke

gerechten

voor de 

herfst en de 

winter

 

Wat een geweldig kookboek! Natuurlijk kende we Nigels Slater.

Ik volgde hem voeger op de BBC en misschien ken je de leuke film "Toast", die over zijn jeugd gaat. Ieder recept in dit boek is goed en inmiddels ben ik redelijk kritisch wat betreft kookboeken. Dit oranje boek is de herfst winter uitgave, ik ga zeker ook de lente zomer uitgave aanschaffen. Maar eerst ga ik mijzelf het Culinair winter dagboek cadeau doen!


Een zeer compleet en dik (575 pagina's) Scandinavisch bakboek, uiteraard met de beroemde kanelbullar en cardemon buns. Dit boek is Engelstalig. Niet makkelijk, maar wel zeer de moeite waard als je van bakken houdt; van brood tot cakes en alles er tussen in.