Recepten

Stoof van paddenstoelen

Dit is voor een grote pan voor ongeveer 6 - 8 personen. 

300 g gemixte wilde paddenstoelen

400 g kastanje champignons

40 g gedroogde bospaddenstoelen

2-3 eetl bloem, 2-3 eetl boter

1 sjalot fijngehakt, 1 rode ui fijn gesneden, 1 grote teen knoflook, paar takjes tijm, peper, 1 paddenstoelen bouillon blokje van Star. Eventueel wat reepjes krokant gebakken gerookte tofu. De gedroogde paddenstoelen net onder lauw water zetten. Van het hele bouillon blokje een halve liter bouillon maken.

In een koekenpan een sjalot fruiten met olie of boter en de paddenstoelen, desnoods in  gedeeltes roerbakken. In een diepe brede pan 2 eetl boter smelten, rode ui en fijngehakte knoflook erbij en roerbakken tot de ui zacht is (niet bruin). Bloem er door heen roeren. Het water van de gedroogde paddenstoelen en de bouillon beetje bij beetje met een garde tot een saus roeren. De gedroogde, zachtjes uitgeknepen, paddenstoelen en de geroerbakte paddenstoelen er door heen roeren. Op smaak maken met peper en tijm. Eventueel soja room, peterselie toevoegen. De gebakken reepjes tofu vlak voor serveren er door heen roeren.

 


Bietensoep

500 g rode bieten

1 grote zoete aardappel

750 groente bouillon

125 ml soja room

1 ster anijs 

1 ui, 1 appel, 1 teen knoflook, snuf komijn, verse bieslook, verse dille

Snijd de schone bieten in stukjes. Snijd de zoete aardappel en appel zonder schil in stukjes. Hak de ui en de knoflook fijn, fruit in een soeppan met een beetje olijfolie. Voeg de zoete aardappel en de rode bieten toe en roerbak kort. Voeg de bouillon toe en de ster anijs, en kook op laag vuur tot zacht, ongeveer 20 minuten. Haal de anijs uit de soep. Voeg een paar takjes dille toe en pureer de soep met een staafmixer. Voeg de soja room toe, verwarm de soep en garneer royaal met bieslook.


Aardbeien risotto

160 g risotto rijst, 1 ui, , scheut witte wijn, ongeveer 1,5 l sterke groente bouillon ,125 geraspte oude kaas (vegetarisch), soja room, 125 g zoete aardbeien. 

Fruit een fijngehakte ui in een pan met een beetje olijfolie, voeg de rijst toe en roer goed om zodat alle korrels glanzen. Blus met witte wijn. Voeg beetje bij beetje de bouillon toe, iedere keer totdat het vocht in de pan minder wordt en net zolang tot de rijst gaar is. Dan voeg je een scheut soja room toe en op het allerlaatst stukken aardbei, bestrooi met kaas.